Nu ești autentificat.

#1 2011-03-26 19:37:02

Marcel
Owner
Din: Cluj-Napoca
Data înregistrării: 2005-01-28
Mesaje: 2.126
Website

Ora Pamantului (partea 1)

Ok... Ora Pamantului. Mda. Se "sarbatoreste" timp de o ora, in ultima sambata din martie, cand, fiecare dintre noi ar trebui sa stinga lumina si toate aparatele electrice din casa, pentru a lasa "Pamantul" sa respire. Este o initiativa pornita din Sydney [citation needed... tongue conform Wikipedia] in 2007 si apoi a fost adoptata ca un eveniment global. Si cu un scop extrem de nobil, de a creste acel "awareness" la faptul ca avem un consum de energie cam mare, devine din ce in ce mai mare si nu e prea ok. Este un gest de solidaritate pentru cei care lupta pentru binele planetei.

Dar oare asa o fi? Ajuta cumva asta sau are acelasi efect ca un pârţ tras de o musculita impotriva unui tren de marfa ce vine spre ea? Pai ia sa vedem. De ora Pamantului stingem lumina. Dar:

- barajul ăla ce genereaza curent electric e tot acolo. E pus pe un râu sau fluviu, afecteaza grav unele specii de pesti care nu mai pot ajunge in amonte pentru a depune icre si face puisori, a inundat case, a determinat relocari in masa si poate si disparitia unor specii de animale.
- si inca se mai construiesc altele. Uite aici, un reportaj de nenea James Cameron ("from the director of Avatar") si AmazonWatch vizitand comunitati de pe langa Amazon:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=S3ZMyLnOL-U[/youtube]

Daca si se pare plictisitor cel anterior, urmatorul mesajul cel important... constructia unui baraj (si cica ar fi in plan 16 baraje de acumulare) pe Amazon. Impactul asupra uneia din foarte putine locuri naturale neatinse de mana "civilizata" a omului va fi enorm... urmareste reportajul, e destul de edificator.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RjfLyGTXSYo[/youtube]

... sunt aproape sigur ca ai vazut Avatar. Paralela cu ceea ce se intampla in Amazon e impresionanta. Singura diferenta e ca de data asta nu va fi un happy-end... satele distruse, fauna si flora inghitite de ape, oamenii relocati (asta daca nu se va uita de ei intre timp).

- centralele termice continua sa arda carbuni indiferent daca tu stingi sau nu lumina. Si scot un fum negru, innecacios cu o cantitate mare de dioxid de carbon, chestia aia care produce efectul de sera. Acuma au ele tot felul de filtre, dar tot se mai scapa ceva.
- centralele nucleare... ai vazut ce s-a intamplat la Fukushima, pericolul n-a trecut. Norul radioactiv a facut inconjurul lumii, a ajuns si in Romania si nu va avea bunul simt sa plateasca taxa de prima inmatriculare si rovinieta. O fi avand el concentratie mica, dar se aduna la radiatiile deja existente, la chimicalele de din mancare, la aerul cu tot felul de particule.

Ca sa nu mai zic de ipocrizia in sine. Am o reactie alergica la ipocrizie, ceva de speriat. Ok, stingi lumina de ora Pamantului. Dar pe parcursul anului, cnd te periezi pe dinti sau te barbieresti, lasi apa sa curga in continuu. Cand vrei sa vina apa calda si vezi ca curge apa rece, lasi sa curga la canal. Sau lasi calculatorul pornit tot timpul zilei fara sa stai la el sau calculatorul fara sa faca nimic. Mai are rost sa vorbim de gunoaiele lasate la "iarba verde" si de poluarea facuta de masina cu care te deplasezi zilnic. Aaaa, era sa uit, pomul de Craciun, bradul sau molidul taiat din padure pentru a fi impodobit si sa arate mumos cateva zile apoi se arunca uscat si fara viata.

Ipocrizia creste si mai mult cand, desi sunt mici sanse sa creasca acel "awareness" la problema energiei, chiar se intampla sa fim mai constienti cu asta, directia de actiune e cam "gresita"...

- suntem peste 7 miliarde, adica peste 7.000.000.000 de oameni pe planeta asta. Adica peste 7 miliarde de guri ce trebuie sa manance trei mese pe zi, unele din ele avand tot felul de gusturi exotice si vor pe masa si animale sau plante pe cale de extinctie.
- nevoile acestor oameni sunt din ce in ce mai mari. Cu gadgeturi si dispozitive din ce in ce mai sofisticate a caror proces de fabricatie e al naibii de poluant. Si realizate de muncitor subnutriti, demoralizati si prost platiti care se arunca de la etaj de disperare.. Nevoile, o data satisfacute, cresc in intensitate si apar altele. Site-uri mari, de genul Google, Facebook au niste datacenter-uri imense cu sute de mii de servere care consuma energie cat lumina pentru orase intregi.

Initiativa asta cu stinsul luminii e o chestiune buna, dar atat. Daca nu se merge pe lucruri mai concrete, e doar o complicatura de ipocrizie, poate si un motiv de socializare pe intuneric, cum am auzit ca se mai practica.

va urma...


Pana la urma nu e chiar asa grav daca vorbesti cu dulapul. Mai rau e cand si dulapul vorbeste cu tine.

Deconectat

#2 2011-08-02 09:56:42

andacrin
Suspendat
Data înregistrării: 2011-07-28
Mesaje: 8

Re: Ora Pamantului (partea 1)

nu am tinuto...conta luminile mele stinse?...si asa aveam doar compul aprins:)):-"

Deconectat

#3 2012-10-23 21:18:10

valy
Membru
Data înregistrării: 2012-10-23
Mesaje: 3

Re: Ora Pamantului (partea 1)

Ai trisat.. Urat din partea ta!:))

Deconectat

#4 2013-01-30 13:51:07

calatorul
Suspendat
Din: Bucuresti
Data înregistrării: 2013-01-18
Mesaje: 16

Re: Ora Pamantului (partea 1)

E buna initiativa asta cu ora pamantului dar din pacate prea putina lume "se baga" la asta, desi ar trebui sa se faca de cateva ori pe an, nu doar odata, asa poate, poate ar prinde mai mult si asa mai salvam un pic planeta pe care traim, ca daca o tinem tot asa cu toate poluarile si distrugerile pe care le provocam ne "omoram" singuri wink

Deconectat

#5 2014-04-08 08:49:45

razvansoare
Membru
Din: Galati
Data înregistrării: 2014-04-07
Mesaje: 37

Re: Ora Pamantului (partea 1)

Buna initiativa big_smile,dar romanul tot roman ramane(nu vorbesc despre toti)..De ce sa n-e chinuim noi cu luminile stinse,calculatorul inchis...s.a.m.d ,si cand ii vezi pe alti - te gandesti: de ce sa fiu eu prostul,iar alti sa nu dea 2 bani pe acest eveniment important.Cam asa gandesc unii.

Deconectat

Subsol forum