Nu ești autentificat.
- Subiecte: Active | Fără răspuns
Pagini: 1
#1 2009-12-29 00:44:32
KVM Switch
Ce-i chestia aia? Seamana cu o sepie (sau dintr-o anumita pozitie, cu un detector antiradar).
Stiam mai de demult de dispozitivele astea, prima data am vazut atunci cand am pasit pentru prima data (in viata mea) intr-un internet cafe. Administratorul de acolo avea asa ceva.
KVM switch (Keyboard, Video and Mouse switch) permit folosirea a doua sau a mai multor (dar marea majoritate a doua) calculatoare avand o singura tastatura, un singur monitor si un singur mouse. Cel putin teoretic, ca mai pot avea si unele probleme (vezi mai jos). Iar la unele modele (cum este si la cel din poza) se pot conecta si boxe. Controlul se face pe rand, nu se pot comanda amandoua calculatoarele simultan. Sau, de fapt, poate sunt modele kvm switch care stiu si treaba asta.
Avantajul este eliminarea nevoii de a avea un cate set de tastatura-monitor-mouse pentru fiecare calculator in parte. Pe langa economia aferenta, este si mai comod pentru ca elimina, de exemplu, confuzia folosirii unui mouse care este de fapt conectat la un alt calculator (n-ati patit niciodata treaba asta? De obicei se intampla cand unii care au laptopuri si merg intr-o sala de informatica si se pune altcineva la el).
Dar exista si dezavantaje. Nu sunt facute cum ar trebui sa fie facute. Ba nu transmit (blocheaza) anumite semnale, ba exista probleme de compatibilitate. De exemplu, eu nu pot sa-l conectez la un monitor widescreen pentru ca nu-l recunoaste. In loc de o rezolutie de 1680x1050 imi tranteste un 800x600. Am tot cautat pe net.. ca (virgula) KVM-ul nu stie sa transmita DDC (Display Data Channel), ca tre sa instalez nu stiu ce drivere, ca generic non-pnp monitor... ok, cand oi avea un pic de timp (niciodata!) o sa mai verific, poate au mai aparut idei noi. De asemenea, nici sunetul parca nu e tot acelasi ca si cand ai conecta boxele direct la calculator. Toate astea, hai sa zicem ca le putem trece cu vederea cumva. Dar cateodata se mai si blocheaza, ramane derutat mai ales la switchuri dese si trebuie resetat (scos din fiecare calculator in care e conectat).
Sunt modele mai scumpe care se preteaza ca nu au problemele astea. Pai ar trebui sa fie o chestie simpla, fara prea multe batai de cap, iar diferenta de preturi sa reprezinte optiunile si nu chestiuni de functionalitate defectuoasa
In fine, partea buna ca folosind acest switch nu mai am probleme cu sunetul la desktop sub Windows 7 (se intrerupe cand tin o tasta apasata sau cand tastez in continuu). Si imi prinde extraordinar de bine la aplicatii client-server, cum e un project care il fac pentru scoala... pot comuta rapid intre aplicatia server si aplicatia client, care pentru o acuratete mai buna, fiecare ruleaza pe cate un calculator.
Mouse-ul e pe USB si de aceea folosesc un adaptor USB-to-PS2. La modelul acesta de switch, iesirile sunt cu USB, fiind compatibile cu laptopurile.
Mai multe detalii puteti gasi cautand pe Google sau pe Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/KVM_switch
Pana la urma nu e chiar asa grav daca vorbesti cu dulapul. Mai rau e cand si dulapul vorbeste cu tine.
Deconectat
Pagini: 1