Nu ești autentificat.

#1 2015-11-18 16:16:11

Marcel
Owner
Din: Cluj-Napoca
Data înregistrării: 2005-01-28
Mesaje: 2.126
Website

PHP 7 RC 7.0

Mediul PHP şi prietenii săi (MySQL, Apache) reprezintă ceva ce lucrez in fiecare zi, de luni până sâmbătă, de mai bine de 7 ani. Şi primul contact cu ei l-am avut acum aproape 13 ani. Yap, ce vremuri...

PHP-ul are un istoric mai ciudat, a avut nişte rădăcini mai confuze. A reprezentat un limbaj de programare bun la toate, uşor şi flexibil şi a fost abordat de foarte multă lume, fiecare având fixurile lui. Există multe mituri legate de PHP, cum că ar fi mizerabil codul, că stă rău la performanţe, etc etc. E adevărat şi nu prea. Dar despre asta, pentru altă data.

Este pe cale să se lanseze PHP 7, prima versiune majoră după mulţi ani. S-a sărit peste versiunea 6 pentru că planurile pentru ea erau prea măreţe şi s-a decis lansarea treptată a unor versiuni mai mici 5.3, 5.4, 5.5, 5.6 şi apoi să se treacă direct la 7.

În mod normal, versiunea a a 7-a trebuia să se lanseze joi, 12 noiembrie 2015. Dar au ales să "scoată" încă un Release Candidate (RC 7). N-am mai avut răbdare şi mi-am făcut upgrade sâmbătă.

A durat cam 40 de minute ca să fac upgrade-ul şi setările aşa cum îmi place. Fiind compilat cu VC14 (Visual Studio 2015), a trebuit să fac upgrade şi la webserverul Apache. M-am uitat un pic prin el, după 10 minute am revenit la versiunea de PHP anterioara pe care o folosesc (5.5.1).

Pentru că, deşi PHP 7 este o versiune de viitor, nu este pentru viitorul meu imediat. Unele extensii nu merg şi nu am văzut încă să fie lansate pentru PHP 7 (de exemplu, o librarie Memcached sau GeoIP) şi au renunţat la veteranul php_mysql . Nu mai folosesc exstensia php_mysql din primăvara lui 2011, când am trecut pe PDO, dar încă mai am proiecte care îl folosesc şi este cam dificil să fie schimbat. Plus, explică-i asta la client: că trebuie schimbată librăria de legătură cu baza de date care e veche de vreo 20 de ani şi trebuie schimbat pe ceva nou ca şi MySQLi sau PDO. Dar asta înseamnă schimbări majore, timp şi eforturi şi potenţiale buguri.

Deci PHP 7 nu va fii prea curând pentru mine. Probabil mă voi gândi la o strategie de a seta două webservere, unul cu versiunea "legacy" de PHP şi alta cu cea nouă pe care să o folosesc pentru aplicaţiile care "merg" pe ea.

PHP%207%20RC%207_zpsvncxcg2a.jpg


Pana la urma nu e chiar asa grav daca vorbesti cu dulapul. Mai rau e cand si dulapul vorbeste cu tine.

Deconectat

Subsol forum