Nu ești autentificat.
- Subiecte: Active | Fără răspuns
#1 2007-03-23 07:44:07
- jmxx
- Membru
- Data înregistrării: 2007-03-23
- Mesaje: 5
Despre Nimfe
Salut ! Am un papagal nimfa de un an si pot sa va zic ca e supertemperamental si jucaus. Am descoperit recent forumul acesta si am vazut ca este un gol in articole despre nimfe (de fapt nu prea sunt multe forumuri care sa trateze si papagalii nimfa). Eu am cateva traduse dupa site-urile de pe afara, le pot posta pe aici ?
In alta ordine de idei acesta este Roco:
si nu, nu canta, casca.
Si una putin haioasa, in care va ameninta cu gheara (glumesc binenteles)
Inca ceva, cum pot participa la concursul de poze?
Ultima modificare de jmxx (2007-03-23 08:34:48)
Deconectat
#2 2007-03-23 10:15:08
Re: Despre Nimfe
pai cauta semnatura lu` marcel si intra acolo, dupa care trebuie sa te inscri si apoi poti sa uploadezi poze linistit
despre postare o sa-ti raspunda marcel...
asa casca si coco meu
Ultima modificare de (1970-01-01 02:00:00)
Deconectat
#3 2007-03-23 11:46:27
- love_birds
- Membru
- Data înregistrării: 2007-02-25
- Mesaje: 200
Re: Despre Nimfe
Ce papagal frumos ai.... .......
Ultima modificare de (1970-01-01 02:00:00)
Deconectat
#4 2007-03-23 19:31:50
Re: Despre Nimfe
Salut jmxx,
stiu ca e un gol de articole despre papagalii nimfa. Problema e ca am considerat ca inca nu am multa experienta despre cresterea nimfelor pentru a scrie un articol despre ei. De fapt e loc de mult mai mult si in cazul perusilor .
Poti sa pui articole si linkuri aici pe forum, sau chiar in interiorul site-ului, sub numele tau. Dar daca cineva se va supara pe treaba asta, atunci va trebui iau masuri pentru asta. Daca postezi un articol, te rog sa mentionezi si sursa de ai preluat materialele... pentru ca asa as face si eu, de altfel reprezinta unica mea conditie pentru copiat materiale de pe site-ului meu; si ar fi bine sa fiu anuntat in prealabil.
pai cauta semnatura lu` marcel si intra acolo, dupa care trebuie sa te inscri si apoi poti sa uploadezi poze linistit
Semnatura mea e cea dupa linia orizontala, dar ea se mai schimba din cand in cand.
Ai un papagal frumos si merita sa participe si el la concursul de poze cu papagali. Intri pe www.concurspapagali.lx.ro > click pe Inregistrare > iti scri un nume unic , parola, adresa de email si ... gata. Apoi te autentifici si de la Upload Foto poti uploada poze (sa aiba sub 100 KB).
Am incercat sa fac site-ul cat mai intuitiv posibil, sper sa-ti dai usor seama de modul de functionare. Pentru orice problema, te rog sa ma contactezi.
Ultima modificare de (1970-01-01 02:00:00)
Pana la urma nu e chiar asa grav daca vorbesti cu dulapul. Mai rau e cand si dulapul vorbeste cu tine.
Deconectat
#5 2007-03-24 00:49:40
- jmxx
- Membru
- Data înregistrării: 2007-03-23
- Mesaje: 5
Re: Despre Nimfe
Salut jmxx,
stiu ca e un gol de articole despre papagalii nimfa. Problema e ca am considerat ca inca nu am multa experienta despre cresterea nimfelor pentru a scrie un articol despre ei. De fapt e loc de mult mai mult si in cazul perusilor
.
Poti sa pui articole si linkuri aici pe forum, sau chiar in interiorul site-ului, sub numele tau. Dar daca cineva se va supara pe treaba asta, atunci va trebui iau masuri pentru asta. Daca postezi un articol, te rog sa mentionezi si sursa de ai preluat materialele... pentru ca asa as face si eu, de altfel reprezinta unica mea conditie pentru copiat materiale de pe site-ului meu; si ar fi bine sa fiu anuntat in prealabil.
Excelent ! Sursa de unde am luat articolele este http://www.cockatiels.org
Este site-ul "National Cockatiel Society". Aici gasesti destule articole cam despre tot ce ai avea nevoie (retete de mancare, crestere, boli si tratamente, etc). Eu am inceput sa traduc o parte din ele, dar sunt multe si mai contin si termeni de specialitate(in fine nici engleza mea nu e perfecta), dar cu ajutorul catorva dictionare m-am descurcat.
Daca mai este cineva care poate sa de-a o mana de ajutor la traducerea lor ar fi super, banuiesc ca ar ajuta multi colegi forumisti. Eu unul ma oprisem din tradus pentru ca nu aveam cui sa le dau si de citit le puteam citi si asa.
Cat despre experienta in domeniul cresteri nimfelor nu am destula ca sa scriu eu ceva. Sunt limitat la un singur papagal, cu un singur temperament/comportament. Roco al meu e foarte teritorial si nu accepta sa vina pe mana daca e la el in colivie (e sef acolo). Vine numai cand il las afara (adica majoritatea timpului cand sunt acasa). Dar daca pot sa ajut, am s-o fac cu placere. E excelenta idea unui asemenea forum.
Ultima modificare de (1970-01-01 02:00:00)
Deconectat
#6 2007-03-24 01:25:52
- jmxx
- Membru
- Data înregistrării: 2007-03-23
- Mesaje: 5
Re: Despre Nimfe
Am sa incep printr-un articol ce se refera la momentul achizitiei unui papagal. Va rog sa-mi scuzati eventualele greseli din urmatorul text (eu sper ca nu sunt)
ACTIVITATEA SI LOCUINTA NIMFELOR-ce e bine sa stii inainte de a cumpara
ACTIVITATE
Puneti cat mai multe jucarii in cusca fara a le invalmasi, pentru a stimulare mentala si psihica. Oferitii jucarii cumparate sau facute in casa ca biciul, sulurile de hartie goale sau carligele de rufe fara arc.
Asezati cusca intr-o zona activa si sigura (bucataria poate fi periculoasa din cauza aburilor). Lasa-ti destul timp pasarea afara din colivie pentru joaca si zbor. Puteti sa cumparati sau sa construiti o ??€?sala de joaca??€? cu destule jucarii si ramuri de catarat pentru ai acorda papagalului un timp de joaca supravegheat, independent si sigur.
LOCUINTA
Niciodata nu lasati papagalul d-voastra sa zboare nesupravegheat prin casa. Se poate ineca, electrocuta, otravi sau poate fi atacat de pisica sau cainele d-voastra (daca aveti). Pentru siguranta pasarea trebuie sa stea in colivie cand nu sunteti prin preajma. Cumparati colivia cea mai mare pe care v-o puteti permite.
Dimensiunile minime:
- larga: cel putin de doua ori deschiderea aripilor
- inaltime: de 2 sau 3 ori inaltime papagalului
Pentru pasarile mai mici colivia trebuie sa fie mult mai spatioasa (in proportie) decat pt cele mari. Acordati in fiecare zi putina atentie si timp pasarii dvs.
Pe fundul custii se pune eventual, doar hartie. Se foloseste hartie de ziar (alb-negru), prosoape de hartie, hartie cerata sau pungi de hartie. Rumegusul, surcelele, nisipul ridica praf care cara spori ce infecteaza sistemul respirator. De asemenea se monitorizeaza mai usor pe hartie excrementele pasari dvs.
Stinghiile de diferite forme si marimi duc la exercitii ale picioarelor. Nu le acoperiti cu smirghel, este foarte iritant pentru picioare. Stinghiile din teracota sau ciment ajuta la tocirea ghearelor. Ramurile sigure se pot face din cornul, artarul de zahar, salcia sau fagul. Cele mai multe custi au nevoie doar de cateva stinghii in zona superioara.
Colivii si accesorii pentru Nimfe
Dupa cum am mai spus, cand vine vorba de colivie cu cat e mai mare cu atat mai bine, totul e sa incapa pe usa (lol). Spatiile dintre bare totusi nu trebuie sa fie prea mari, altfel riscati sa isi prinda capul in ele. Coliviile frumoase din bambus sunt cam imposibil de dezinfectat si e destul de usor pentru un papagal sa le roada si sa iasa (n.t.: - eu prin romania nu am vazut astfel de colivii). Daca nu sunteti prea pretentios in legatura cu forma coliviei, cele sub forma de cub ofera mult spatiu in interior la un pret convenabil. Orice colivie ati lua trebuie dezinfectata inainte de folosire. Stergeti barile cu otet si apa pentru a curaza excesul de zinc si a preveni intoxicarea pasari (in special la coliviile cub). Coliviile cu partea inferioara de plastic sunt mai usor de curatat si arata mai bine in sufragerie asa ca sunt cele mai preferate de majoritatea persoanelor.
Nimfele sunt pasari ce se hranesc pe sol si au tendinta de a sta mult timp pe fundul coliviei asa ca e bine ca aceasta sa fie mai degraba larga si spatioasa decat inalta (ai crede ca pasarile sunt elicoptere dupa cum sunt construite unele colivii). Spatiul minim de care are nevoie o pasare este ca ea sa aiba indeajuns spatiu sa-si intinda aripile la maxim si sa se miste putin inainte si inapoi.
Coliviile patrate sunt mai bune decat cele rotunde: multe pasari le place siguranta pe care le-o ofera ascunderea intr-un colt. Cele mici si rotunde sunt bune pentru transport si pastratre in timpul curatirii celei mari, dar nu sunt indeajuns de mari pentru a deveni locuinta permanenta.
Stinghiile trebuiesc puse pe 2 nivele fara ca pasarea sa isi loveasca creasta sau a-si tara coada. Din cauza ca nimfele isi petrec o mare parte din timp pe jos, colivia trebuie dotata cu podea cu grilaj pentru a nu se murdarii de excremente.
Personal imi place sa am 3 tipuri de stinghii: - una de ciment, pentru tocirea unghiilor; - un pivot de 3\4 toli; - si o ramura naturala (folosesc creanga de artar cu coaja pe ea). Cele mai multe lemne de esenta tare (nu stejarul) si unele crengi de copaci fructiferi ca marul (ciresul este toxic) sunt sigure. Inainte de a folosi o creanga de prin vreun copac, verificati o lista a copacilor toxici ca sa fiti siguri ca sunt in regula (deasemenea, daca a fost dat cu insecticide un copac devine din netoxic, toxic). Rasina pe care o fabrica pinul este toxica.
Stinghiile de plastic sunt bune dar mare atentie ca papagalul dvs. sa nu le roada, nu va putea digera plastic si va duce la probleme medicale. De asemenea se poate cumpara platforme de sarma si stinghii speciale plate pentru sanatatea picioarelor pasarii. Motivul pentru stinghii diferite este ca o pasare care sta mereu pe o stinghie de acelesi diametru i se va intarii dureros picioarele de la presiunea constanta, mai ales daca stinghia este subtire.
Exista un numar mare si variat de farfurii de mancare disponibil. Unele custi vin cu farfuriile lor speciale, dar nici unele nu vin cu destule. Mie imi place sa fie o farfurie pentru tablete, o farfurie pentru hrana moale, una pentru seminte tratate si alta pentru apa si inca un set complet de farfurii pentru momentele in care le dezinfectez pe primele.
Farfuria principala de hrana pentru Nimfe trebuie sa fie indeajuns de mare cat sa tina un sfert de ceasca de seminte cu o copertina deasupra pentru a preveni pierderile. Aceaste e o medie a nevoi de hrana pe zi a unei nimfe.
Alte 2 componente importante ale coliviei dvs. sunt osul de sepie si roca minerala. Fiti siguri ca ati lasat spatiu pt aceste componente cand configurati colivia.
S-ar putea sau nu sa trebuiasca sa alocati spatiu si pentru cadita de baie ??€? asta depinde daca nu i se face baie in afara coliviei. Daca decideti pt o cadita de baie in colivie trebuie sa luati asta in considerare cand cumparati colivia.
De asemenea va trebui sa agatati diverse jucarii. Oferitii jucarii destructibile (cele din lemn) si nedestructibile (ca de exemplu cele din material plastic/tare). Pastrati cateva jucarii la indemana ca sa i le oferiti prin rotatie, se previne astfel instaurarea plictiselii.
Colivia suna prea incarcata? Inainte de a o cumpara vizualizati cum ar arata complet echipata, nu cum arata ea goala in magazin. Este in continuare spatiu si pt pasare (nu sa se loveasca de diverse lucruri la tot pasul)?
Ziarul alb-negru (nu colorat) este cel mai bun si mai folosit material de pus pe jos. Are si avantajul ca e usor de schimbat zilnic si ofera si informatii asupra constistentei gainatului, lucru ce poate fi un semn de boala. Nu se foloseste ziar colorat pt ca se ia pe pene. Se mai poate folosi de asemenea servetele de hartie. Hartia este probabil cea mai buna alegere pentru suprafetele umede unde propietarii de pasarii vor sa fie foarte atenti asupra bacteriilor. Hartia este mediul cel mai putin probabil care sa permita culturi bacteriale.
Rumegus de pin, ca asternut este absorbant, usor de schimbat si ofera si un miros frumos. O problema a acestui asternut e ca poate permite ecresterea bacteriilor si ciupercilor parazitare si daca nu e schimbat tot in fiecare zi va sfarsi prin a acauza pasarii dvs. bolii precum Aspergillosis care o pot omora. O alta problema in folosirea rumegusului ca asternut este ca pasarea poate ingera bucati din el riscand sa se asfixieze. Si de asemenea daca pasarea are acces la asternut si il roade va ingera si posibile bacterii daunatoare.
Nu folositi rumegusul de cedru decat la volierele in aer liber. Mirosul pe care il emana este daunator pasarilor fara o aerisire adecvata.
Asternutul din nuc este o optiune noua si foarte placuta, totusi sunt pareri cum ca ar fi toxic daca este ingerat. A nu se folosi asternuturi decat la coliviile cu gratii pe jos care sa nu lase pasarea sa ajunga la rumegus.
Stiuletele de porumb (maruntit) este des recomandat, dar tinde sa dezvolte o foarte mare cultura bacteriologica (care poate duce la probleme ca Aspergillosis). Deasemenea daca este ingerat preseaza gusa si cauzeaza moartea pasarii.
Colivia si accesoriile pe care le veti alege au un impact foarte mare asupra comfortului pasarii dvs. si asupra rutini de hranire si curatenie.
Daca colivia este neadecvata si greu de curatat sa nu va fie frica sa o schimbati, va va scuti de multe probleme si efort.
Mai pun inca unul mic care nu are legatura cu nimfele dar se refera la papagali in general.
INGRIJIREA GENERALA A PASARILOR SI MEDIUL INCONJURATOR
Mediu inconjurator
Pasarile au un sistem respirator foarte eficient si poate fi ranit de fumul de tigara, insecticide, fixativ sau alti poluanti. Supraincalzirea tigailor de gatit gen Teflon produc un gas otravitor ce poate omara repede o pasare. Fiti foarte atenti.
Temperaturile confortabile pentru dvs. ar trebui sa fie comfortabile si pentru pasarile sanatoase. Schimbarile bruste de temperatura pot fi daunatoare pentru pasarile bolnave. Iarna cand umiditatea este scazuta in camera, folositi un umidificator.
Ingrijire generala
Papagalii din Amazon sau din alte zone umede au nevoie frecventa de baie, dar baia e buna pt orice pasare. Folositi doar apa simpla, nu puneti aditivi pentru ca pot irita pielea si penele. Unele pasari prefera pulverizatorul sau sa se imbaieze singure. Altele opun rezistenta si trebuiesc luate treptat.
Pasarea dvs. poate avea nevoie de ingrijire periodica, ca tunsul penelor de zbor sau taierea ghearelor. La cioc nu se umbla.
Pasarile petrec in mod normal o mare perioada de timp ingrijindu-si penele tragand de ele cu ciocul. Daca trage brusc de pene sau si le distrug, poate insemna ca isi culege penele(n.t.- termenul in engleza e picking, nu prea e corect culege, mai bine ar fi trage, ciuguleste, dar . . .) si ar putea indica ceva in neregula. Nu puneti nici o substanta alunecoasa pe pene sau pe corpul pasari (cum ar fi uleiul sau alifiile). Uleiul se va intinde pe pene si le va distruge (la fel ca atunci cand o pasare intra intr-o pata de petrol).
Daca are inel pe picior e periculos sa il inlaturati singur si e mai bine sa o faca un veterinar. Verificati daca are infectie, piciorul unflat sau constrictie in zona inelului.
Din cauza inteligentei lor multe specii de papagali au nevoi emotionale si psihologice.
Urmatorul este despre hrana si diete, dar mancarea despre care se vorbeste in articol eu nu am gasit in romania. Oricum e instructiv.
HRANA, DIETE
CU CE AR TREBUI HRANIT
Dieta poate fi un important factor in a pastra sanatatea pasarii tale. In ultimi ani s-au facut importante descoperiri privind nevoile nutritionale ale pasarilor de casa si felul in care ele difera fata de cele in libertate. S-a demonstrat ca doar semintele nu sunt deajuns pentru dieta unui papagal. Contin foarte multe grasimi si sunt deficiente in multe vitamine (special in vitamina A). O dieta cu seminte plus legume este mult inbunatatita dar cu destule grasimi si de departe completa.
Producatorii de mancare au raspuns nevoilor de dieta oferind variate amestecuri de seminte fortifiante care include fructe si legume uscate, vitamine si suplimente de hrana concentrata. Aceste amestecuri sunt mult mai bune decat cele din piata si mai usor de folosit decat combinatia seminte + legume, dar tot nu egaleaza cealanta oferta a producatorilor ??€? granulele/fulgi (pellets). Granulele pentru pasari, la fel ca mancarea pentru caini si pisici, sunt facute sa furnizeze toate elementele nutritionale necesare intr-o forma usor de folosit, nepermitand pasari sa aleaga ce ii place mai mult din amestecul clasic de seminte.
Indiferenti la recomandarile producatorilor de hrana majoritatea crescatorilor cred ca o dieta bazata pe granule si apa este prea searbad si nu ar contine tot cea ce o dieta naturala are. In prezent dietele pentru nimfe recomanda ca jumatate din hrana sa fie granule, si cealanta jumatate sa contina paine pentru pasari, amestecuri de boabe si nu mai mult de 10% seminte. Puii care sunt intarcati la acest tip de regim il accepta imediat dar pasarile mai batrane trebuiesc convertite de la dieta cu seminte. Beneficiile castigate include o mai buna sanatate, rezistenta inbunatatita la infectii, penaj mai frumos plus rezistenta sporita a penelor, si asta ca sa mentionam numai cateva. Convertirea unei pasari incapatanate la un regim mai bun necesita timp. Cu cat mai incapatanata este pasarea cu atat mai ferm trebuie sa fi.
O pasare care este hranita din abundenta si nu simte niciodata foamea va alege ce ii place mai mult din amestecul prezent. Trebuie sa-i dai atatea seminte cate poate manca intr-o singura zi fara a mai ramane nimca. S-ar putea sa dureze ceva timp pana iti dai seama. Cat timp afli acest lucru ii pui putine granule deasupra mancarii pe care i-o dai ca sa le poata vedea si mirosi si astfel sa le asocieze cu farfuria de mancare.
In continuare micsorezi ratia de seminte in asa fel incat pasarea sa nu se sature si sa inceapa sa-i fie in continuare foame. NU INFOMETATA. Ii pui o farfurie cu granule din abundenta plus obisnuitele cateva granule peste seminte. Este de ajutor daca toate farfuriile sunt indentice ca pasarea sa asocieze imaginea lor cu mancarea. De asemenea ii poti da putina paine pentru pasari pe parcursul zilei, ATENTIE la excese. Daca pasarea putin infometata incepe sa manance din granule se trece la urmatorul pas, daca nu se continua cu diminuarea treptata a mancarii bazata pe seminte.
Urmatorul pas consta in indepartarea farfuriei cu seminte pe timpul noptii, iar dimineata nu i se da sa manance decat cu o ora mai tarziu decat cea obisnuita. Pasarile sunt mai infometate dimineata si de aceea este mai probabil sa incerce ceva nou. In colivie trebuie sa ramana in permanenta farfuria cu granule. Acuma trebuie sa te otelesti putin pentru binele pasarii tale. La inceput, pasarea stiind cum sa-ti inmoaie inima, va petrece intreaga ora cersiind dupa seminte. Paraseste camera. Pasarile, la fel ca copii mici, sunt maestre in manipulare si cea mai buna aparare este distanta. Fara audienta pasarea s-ar putea opri din cersit ca sa manance. Cand pui semintele la loc fa-o fara mare tam-tam. Dupa o saptamana da-i mancarea 2 ore mai tarziu si taie putin din ratie. La un moment dat vei gasi dovada ca pasarea a gustat cel putin granulele. Odata intamplat acest lucru trebuie sa treci la o conversie serioasa.
Consta in reducerea treptata a portiei de seminte in timp ce i se ofera din abundenta granulele. De tinut minte ca orice pasare care mananca granule cat de cat (nu cele care nu le recunosc ca hrana ??€? asta a fost scopul primului pas, sa obisnuiasca pasarea cu granulele), va manca indeajuns de multe granule pentru a fii sanatoasa si bine hranita atata timp cat nu sunt prezente semintele. Nici un animal normal nu se va infometa singur cand are mancare la dispozitie atata timp cat recunoaste ca ce i se da este mancare.
Conversia de la tabieturile obisnuite la altele necesita timp, asa ca nu renunta. Unele pasari pot ceda in 2 saptamani altele in 2 luni. Partea cea mai grea e aceea de a nu ceda ispitei de a-i mai da niste seminte numai pentru ca ti se pare ca pasarii tale ii este foame. Cersesc atat de convingator incat crezi ca nu au mancat toata viata lor. E ca si cum ai invata un copil sa manance si altceva in afara de bomboane si ciocolata. Daca esti intradeva ingrijorat ca pasarea moare de foame poti incepe prin a o cantarii saptamanal.
Si unul foarte interesant despre comportamentul nimfelor in colinii (si nu numai).
Cantecul Masculului Nimfa
La nimfe, una dintre cele mai notabile forme de comunicare auditiva este cantecul masculului. Acesta poate varia de la cateva note la o adevarata succesiune de bucati muzicale ce pot fi chiar complexe din punct de vedere melodical si ritmic. Cantecul nu este folosit numai pentru a impresiona o femela ci si pentru a dobandi un rang mai inalt in comunitatea de nimfe. Un cantec virtuos va castiga admiratia multor masculi si astfel e o buna modalitate pentru o pasare noua de a castiga respect intr-un timp scurt.
Dinamica (blandetea sau intensitatea) cantecului variaza in functie de scopul pe care il are masculul. In timpul ritualului de imperechere poate fi chiar vehement, tare la inceput, acompaniat de celante manifestari fizice specifice imperecheri. Mai tarziu, cand legatura sa stabilit, cantecul devine mai moale, mai romantic. Cand sunt pui sau oua prezente, cantecul va deveni delicat si irezistibil de melodios.
Cel mai impresionant cantec e acela prin care masculul isi etaleaza superioritatea fata de ceilanti masculi. Sunt cazuri in care un destul de bun cantaret e redus la tacere de altul mai bun. Calitatea e data de intensitate, varietate si durata. Intodeauna va exista un sef printre cantareti, un Maestru Cantaret. El nu numai ca va avea cel mai bun cantec, in comparatie cu ceilanti masculi, dar poate sa preia cantecul altui mascul si sa-l interpreteze mai bine decat el. Va crea un elaborat cantec din toate cantecele adunate ce va deveni cantecul comunitati(stolului). Un alt mascul poate initia acest cantec, dar cand Maestrul Cantaret se alatura, primul cantaret va tacea in cele din urma pentru al asculta pe Maestru.
Cantecul masculilor este deasemenea folosit pentru a saluta soarele ce rasare, sau, intr-o mai mica forma, de a-si exprima bucuria cand soseste acasa stapanul sau ca raspuns la un exuberant discurs privind frumusetea si barbatia lui.
Un mascul pui va incepe sa-si dezvolte abilitatea de a canta la aprox. 12 saptamani de la iesirea din ou, cand va incepe sa imite cantecele celorlanti masculi. Mai tarziu dupa ce a trecut de prima naparlire majora si si-a capatat coloritul de adult (aprox. 6 luni) vocea sa va fi deobicei destul de bine dezvoltata.
Un mascul ce este singur sau cu inca o pasare (nu este intr-un stol) isi va dezvolta un cantec similar mai degraba cu fluieratul omului decat cu cantecul normal.
Si in sfarsit cateva articole care cred eu ca va va interesa mai mult decat celelante
PENAJUL si problemele lui
Penele sunt cele ce fac diferenta dintre pasari si bestii ( ). Structura lor e mai degraba asemanatoare cu solzii reptilelor decat cu parul mamiferelor. Penele au o varietate de functii ca: zborul, reglarea temperaturii, protectie impotriva mediului inconjurator si extremelor climatice sau pentru curtarea femelelor in sezonul de imperechere. In salbaticie pasarile cu un penaj deficitar nu supravietuiesc, de aceea o atentie sporita penajului este vital. Pasarile isi folosesc ciocul si ghearele pentru a-si aranja si impermeabiliza penele si pentru a indeparta tecile care vor da noi pene de zbor. Acest proces se numeste curatarea penelor si este un lucru obisniut printr-e partenerii de colivie.
Deoarece pasarile isi ascund simptomele bolilor destul de bine, o proasta conditie a penajului poate fi primul semn al unei pasari bolnave. Multe boli ale penajului au la baza o proasta alimentatie sau o boala interna sau o tulburare psihologica deasemenea. Penele lipsa sau nesanatoase pot indica o boala sau o obsesie a pasari de a-si curata penele ca de exemplu ciupirea penelor (feather picking).
Bolile penajului (in special ciupirea penelor) poate fi unele dintre cele mai frustrante si tulburatoare conditii pentru pasarile de casa, pentru propietarul lor ca si deasemenea pentru veterinari. Lista factorilor ce contribuie la problemele penajului este lunga si vasta. De exemplu: o proasta dieta, mediu inconjurator neadecvat, traume, boli hormonale, probleme psihologice, boli metabolice sau genetice, virusi, bacterii, fungus sau paraziti interni sau externi. Partea frustranta este ca multe dintre bolile penajului arata la fel, cea ce face ca diagnosticul pus de veterinar sa fie unul dificil. Contrar credintei populare parazitii externi sunt extrem de rari intalniti la pasarile din colivie.
O observare atenta a penelor si pielii poate uneori cauza proastei infatisari a penajului.
De exemplu:
- penele rupte si zdrentuite poate fi din cauza proastei conditi de gazduire, a imperecherii sau naparliri intarziate.
- penele fragile si ciupite, tocite cu aspect solzos al pielii indica in multe cazuri o proasta alimentatie.
- semnele de stres (liniile orizontale de crestere neadecvata a penelor) este un semn ca atunci cand pana a fost in stadiu de ??€?sambure??€?, pasarea a fost bolnava sau stresata.
- cresterea intarziata a penelor si retinerea tecilor penelor noi aparute la pasarile tinere poate fi din cauza unui mediu inconjurator uscat.
- coloritul anormal poate fi din cauze genetice, de dieta sau boala interioara (aceasta poate fi o boala obisnuita la nimfe). Inlocuirea unei pene albe cu una galbena poate indica o problema, o infectie de mica anvergura cu psittacosis poate fi cauza acestei probleme.
- o naparlire anormala definita prin zone de culoare inchisa sau aparitia de pene franjurate ce par bronzate sau destramate, este un semn de boala sau proasta alimentatie. Daca este insotita de puritis (mancarime a pielii) poate indica fluctuatii extreme de temperatura, functionare redusa a tiroidei sau parazit intestinal ca giardia.
Unele pasari au o proasta conditie a penajului din cauza ca nu se pot curata adecvat. Aceasta conditie poate fi rezultatul unei raniri a gatului sau spatelui. Unii pui crescuti cu mana nu au putut invata detaliile fine ale curatatului penelor si din aceasta cauza au un aspect neingrijit.
Chisturi ale penajului sunt pene in crestere ce pot aparea la nimfe sau la alte specii. Aceste apar din cauza unei traume a foliculului (baza unei pene) iar la canari e o problema genetica. Indepartarea chirurgicala este singura modalitate de a corecta problema. Aspectul plesuv este o problema genetica la nimfe si hormonala la canari.
Ciupirea (ciugulirea) penelor este un comportament obsesiv si distrugator prin care toate penele sau o parte din ele sunt smulse, rupte sau deteriorate. Trebuie facuta o distinctie intre naparlirea normala (unde pasarea isi ciugule penele pt a ajuta aparitia unora noi) si comportametul anormal de smulgere a penelor. Modul prin care se manifesta amandoua sunt la fel. De aceea daca penajul de pe cap si gat are un aspect normal si sanatos iar restul nu, trebuie sa ii faceti un consult pentru ca ar putea indica un comportament anormal. Singura exceptie ar fi daca partenerul de colivie nu-i ciugule penele. Cauzele ce duc la acest comportament de smulgere a penelor pot fi de natura alergica sau parazitara, cea mai comuna cauza fiind giardia. Zonele cele des ciugulite sunt incheieturile, umerii, lateralele si pieptul. Cu timpul ciugulirea penelor devine atat de intensa incat pasarea se va automutila. Unele pasari pot avea o sensibilitate a pielii la bacterii si fungi ce poate duce la ciugulirea excesiva a pielii si ranirea ei.
NAPARLIREA
In ciuda faptului ca stiu ca pasarea care o au trebuie sa-si schimbe penele majoritatea crescatorilor incepatori raman socati si speriati cand gasesc dintr-o data colivia plina de pene. Faptul ca pe timpul naparliri nimfa poate fi apatica, morocanoasa sau indispusa provoaca ingrijorari in privinta sanatatii. E cumva pasarea mea bolnava sau ascunde simptomele vreunei boli? O pasare care naparleste nu este bolnava, totusi nevoile sale necesita mai multa atentie in aceasta perioada. Va trebui sa-i adaugati un plus de proteine in mancare (penele sunt aproape proteine in stare pura) si sa-i respectati nevoia sporita de odihna, deasemenea o pulverizare (imbaiere) mai atenta cu apa e binevenita. Amestecul de boabe si oul fiert tare sunt amandoua o buna sursa de proteine. Totusi va trebui sa urmariti cu mai multa atentie o pasare pe timpul naparliri. Stresul ridicat pe timpul acestei perioade poate provoca izbucnirea unei boli latente. Nu ezitati sa faceti o vizita la veterinar daca suspectati ceva.
O nimfa tanara naparleste la aproximativ 6 luni ??€? 1 an, iar apoi aprox. odata la 1 an. Naparlirea dureaza de obicei 4 - 6 saptamani. Cateodata conditiile mediului inconjurator pot cauza variatii in tiparul naparlirii.
Nimfele tinute intr-un climat cald cu putine variatii ale anotimpului au o naparlire subtila (le cad pe rand cateva pene pe parcursul intregului an). Cele tinute in zonele temperate unde diferenta de anotimp este accentuata au deobicei o naparlire mai pronuntata. Cateodata in timpul procesului de naparlire s-ar putea sa apara ceva in neregula, sunt cateva boli ce afecteaza cresterea penelor iar pasarile cu o naparlire anormala trebuiesc duse la un veterinar.
Calitatea si conditia penelor sunt puternic influentate de trei factori:
- dieta este factorul suprem
- accesul la lumina naturala a soarelui(sau la intregul spectru al lumini) este deasemenea un factor. Pasarile tinute numai sub lumina artificiala normala capata un penaj palid si lipsit de stralucire. Acest lucru fiind cauzat de lipsa vitaminei D care are nevoie de interactiunea dintre lumina solara si uleiul de pe suprafata penelor pentru a fi sintetizata. Din moment ce pasarea va ingera inevitabil din uleiul de pe pene in timpul aranjari penajului isi va administra si vit.D in mod normal si corect (vitamina D este o vitamina grasa solubila ce poate ajunge la nivelui toxice in organismele ce o produce in exces. Nu se recomanda sa se administreze suplimente de vitamina D fara prescriptia medicului veterinar.
- nevoia regulata de baie este al treilea factor in pastrarea penelor in cea mai buna forma. Eu pulverizez in fiecare zi pasarea cu apa si adesea ii ofer o cadita cu apa in colivie. Nimfele au preferinte precise in privinta imbaieri lor. Unora le plac pulverizarea (folositi un pulverizator de plante care nu a detinut niciodata chimicale), fie usoara din spate sau puternica din lateral sau dedesub. Altora le plac apa linistita dintr-o cadita. O ploaie torentiala din pulverizator va fi un deliciu pentru unele pasari sau un cosmar pentru altele. Multe prefera un dus caldut cu partenerul uman. Temperatura apei este o preferinta individuala, unora le place rece sau caldut altora chiar cald. Niciodata sa nu folositi apa fiebinte, chiar daca nu va provoca arsuri pasari va curata cu siguranta uleiul natural de pe pene. Cadita poate fi orice vas indeajuns de mare, sigur si nu prea alunecos sau greu de curatat.
MATREATA
Sunt 2 lucruri pe care un proaspat detinator de nimfe le poate confunda cu matreata. Unul este teaca ce acopera pana care creste in interiorul tuleilor si care se exfoliaza in momentul maturizarii penei. Pasarile inblanzite apreciaza sa-i fie cu blandete indepartate de catre om in zonele greu accesibile, ca spatele capului si gatul. Fiti bland, un tulei care este inca in crestere este sensibil. Pasarea voastra va va da de inteles cu siguranta daca ati facut ceva gresit atingand acei tulei. Totusi sa nu va intimidati, pasarile perechi isi cearta cu violenta partenerul cand acesta face o greseala in culegerea tuleilor iar apoi imediat cer sa fie pigulite.
Cel de-al doile lucru este praful(pudra) de pe jos. Acesta provine de la penele special desemnate sa se dezintegreze intr-un praf fin cu care nimfele (ca si alte specii de papagali, ex: griul african) isi impermeabilizeaza si conditioneaza penele. Aceste pasari sunt mai mereu putin cam prafuite. Udarea zilnica prin pulverizare va mentine aceasta pudra la un nivel rezonabil. In cazuri extreme un filtru de aer este de ajutor. Nu folositi spayuri pentru conditionarea penelor, natura nu a avut niciodata intentia ca o nimfa sa aiba ulei pe pene O nimfa cu o buna conditie a penajului va avea un luciu moale nu o stralucire dura.
Tunderea penelor aripilor si a unghiilor.
A tunde sau a nu tunde penele aripilor ? O intrebare ce trebuie luata in serios.
Acesta intrebare tinde sa fie o problema fierbinte intre aceia care tund aripile pentru siguranta, imblanzire si reducerea riscului de scapare si aceia care simt ca o pasare are dreptul de a zbura. Eu sunt de partea tunsului aripilor dar admit ca zborul e un lucru minunat si ca o pasare nu ar trebui deprivata de un asemenea lucru.
A tunde sau a nu tunde aripile este o decizie pe care fiecare crescator de pasari ar trebui s-o aleaga in functie nevoile lui (sau a pasari pe care o detine). Nu este o decizie care ar trebui sa se faca usor si cu siguranta nu ar trebui sa se faca sub imperiul inspiratiei. Trebuie sa fie o decizie informata in care sa se tina cont de toate aspectele legate de acest lucru.
Pareri Pro:
- pt. inceput pot fi tunse aripile din motive de siguranta. O casa nu este un mediu natural pentru papagali, iar instinctul lor natural nu este pregatit pentru asa ceva. Lista de riscuri este destul de mare si urmatoarele doar zgarie suprafata: - vase cu apa sau flori, cabluri electrice, ferestre fara perdele dand impresia ca nu exista pana cand papagalul se loveste de geam riscand sa-si fractureze gatul, ventilatoare care pot rani grav, spatii inguste din care nu mai poate iesi, oale fierbinti, arzatoare, becurile cu halogen ce pot deveni f. fierbinti, etc.
- in al doilea rand se pot tunde aripile pentru imblanzire. O pasare tunsa este mai dependenta de stapanul ei si de aceea mai dispusa sa se increada in el. De multe ori pasarile netunse dezvolta probleme de atitudine, in competitia lor cu stapanul sau pentru pozitia de lider (a stolului), ce devin de nestapanit. Unele pasari ajungand si la a musca.
- in al treilea rand se pot tunde aripile papagalului pentru a preveni evadarea. Nu este o metoda sigura dar poate ajuta. Nimfele sunt pasari usoare (din punct de vedere al greutatii) cu o foarte mare usurinta de zbor. Specia ??€?Pearl??€? din cauza musculaturii sale, poate zbura chiar daca are toate penele principale de zbor taiate, si nu poate fi tinuta la sol decat daca se taie si cele 2 secundare. De aceea consider ca metoda populara de a taia la nimfe penele principale si a le lasa pe cele secundare este o pierdere de timp si efort. Trebuie sa luati in considerare faptul ca mai mult ca sigur un papagal netuns va incerca sa evadeze
Pareri Contra:
Sunt cateva motive bine intemeiate pentru a pastra penele aripilor intacte. Unii oameni considera (din punct de vedere filozofic) ca pasarile au tot dreptul sa zboare. Nu sunt de acord cu aceasta parere dar o respect. Pasarile de concurs (expozitiile concurs) au penele netaiate. Este necesar ca ele sa fie lasate intacte pentru ca juriul sa poata sa isi de-a seama de posibilele defecte ale pasari.
Multi crescatori tin papagali in custi mari de zbor si nu tund penele aripilor pentru ca pasarea sa poata sa faca exercitii de intarire a musculaturi si se putea echilibra in timpul dansului nuptial din timpul imperecheri. Chiar si propietarii de pasari cu aripile aranjate gasesc deseori ca respectivele pasari o duc mai bine cu aripile intacte.
In general recomand cu caldura ca majoritatea pasarilor, in conditiile dintr-o casa normala, sa aiba aripile corect si cu grija tunse pentru propia lor siguranta si pentru pastrarea de catre om a pozitiei de lider, acest lucru fiind important pentru stabilirea unei relatii intre stapan si pasare. Sunt cu totul de acord ca in anumite cazuri tunderea nu este adecvata. Dupa cum am mai spus si mai sus este o decizie pe care trebuie sa o luati singuri.
In cazul in care v-ati hotarat sa tundeti penele aripilor instructiunile de mai jos sunt cu siguranta binevenite.
TUNDEREA PENELOR DE ZBOR
Nimic nu este mai frumos decat sa-ti privesti nimfa zburand. Nimic nu e mai dureros decat sa-ti privesti nimfa zburand afara. Sper ca majoritatea dintre noi tund penele. Sunt sigur ca nu toti. NU DOARE si nici nu este un lucru nemilos. Consider ca este mai crud faptul ca odata scapata, pasarea va deveni cu siguranta micul dejun al vreunui pradator.
Oricum lasati puii sa invete sa zboare si sa aterizeze in siguranta. Odata ce nu mai au probleme in aceasta privinta, aripile trebuiesc tunse.
Este de preferat sa tundeti penele egal pe ambele parti, in acest fel pasarea d-voastra isi va putea controla coborarea. Incercati sa tundeti primele 5 pene de zbor. Nu vreti ca nimfa sa cada ca un bolovan ??€? doar sa planeze usurel pe podea. Continuati cu cate o pana pe rand, pana cand pasarea nu va mai putea lua altitudine.
Pasarea d-voastra va trebui tunsa din nou dupa urmaoarea naparlire. Fiti atenti si verificati din cand in cand aripile, cateodata aceste pene se pot trece neobservate. O nimfa nu are nevoie decat de 1 pana (de zbor) pe fiecare aripa ca sa poata fi in stare sa zboare.
Cand tundeti aceste pene de zbor, fiti foarte grijulii sa nu tundeti si penele in crestere. Veti recunoaste aceste pene sanguine de celelante dupa zona de sange intunecoasa din interiorul lor.
Daca nu sunteti siguri ca puteti fi barbierul pasarii voastre contactati un veterinar. Nu va va costa mult si veti capata si experienta.
Aici vin cu urmatoarea adugare: eu lui Roco i-am taiat penele de zbor pentru imblanzire. Fugea de mine ca de dreaq. Dupa tundere, nemaiputand fugi, a inceput sa se obisnuiasca cu mine si sotia. Dupa naparlire cand penele tunse au fost inlocuite nu i le-am mai tuns. Rezultatul: - face ture de camera cand ii dau drumu pentru a-si dezmorti aripile sau pur si simplu de placere dupa care aterizeaza pe colivie(acela fiind locul lui favorit). Mai zboara in capul nostru. De exemplu cand ajunge sotia acasa nu o lasa nici sa se schimbe, ii sta intruna in cap. In momentul actual le are netunse, mai tabara el pe flori dar il observ imediat si il iau de acolo. E o placere sa-l vad zburand.
Oricum, NU TUNDETI ARIPILE DACA NU ESTE NECESAR SI NU LE TUNDETI VOI DACA NU SUNTETI SIGURI DE CE FACETI !
TUNDEREA GHEARELOR
Ghearele trebuiesc tunse atunci cand pasarea ramane agatata in jucarii, acoperitoarea de cusca sau haine. Eu folosesc o unghiera normala sau foarfece de taiat unghiile la bebelusi.
Toate ghearele au o rezerva sanguina. Daca taietura d-voastra nimereste aceasta rezerva folositi repede subtante coagulante farmaceutice. Daca nu aveti asa ceva prin casa, faina sau amidonul de porumb vor fi de ajutor. Aplicati cu o usoara apasare pana cand sangerarea se opreste. Cand din intamplare unghiile sunt taiate prea scurt, metodele de mai sus nu or sa mearga, recomand azotatul de argint pt a opri sangerarea.
Dimensiunea corecta a stinghiei poate ajuta la pastrarea unei marimi corecte a ghearelor. Varful ghearelor trebuie sa atinga stinghia. De asemenea puteti folosi stinghiile cu nisip, din lemn tare, din ciment sau oricare alta stinghie de profil existenta in magazine. Folosind o varietate de stinghii ajutati deasemenea si pasarea sa stea comfortabil, tine-ti cont ca ele stau in picioare 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. De asemenea ajuta la prevenirea artritei.
Eu va recomand medicul veterinar. Dar cele mai bune sunt stinghiile mentionate mai sus. Eu personal am incercat la o gheara care era crescuta anormal de mare si cu toate ca nu i-am ciupit decat varful l-am stresat pe Roco enorm. De atunci nici nu am mai incercat.
[u]Pastrarea unui cioc ingrijit[/]
Ciocul nu are nevoie sa fie aranjat (tuns) sub imprejurari normale. Totusi, pasarile care au o boala cronica, o rana anterioara la cioc sau un regim alimentar deficitar au nevoie ocazional de o aranjare a ciocului de catre veterinar.
Tinand un os de sepie sau o piatra minerala in cusca pasarea isi va mentine ciocul la dimensiunea si forma corecta. Jucariile si alte obiecte de ros ajuta deasemenea la intretinerea ciocului si previne deasemenea plictiseala.
Daca considerati ca pasarea d-voastra are nevoie sa i se aranjeze ciocul, contactati un doctor veterinar.
Ciocul unei pasari contine sange la fel ca un organ senzorial. Astfel pasarea afla daca ce are in cioc e fierbinte sau rece sau daca e mancare sau nu. A deteriora acest organ senzorial inseamna ca ciocul nu va creste normal si va deveni o amenintare la abilitatea pasari de a manca normal. Nu incercati niciodata sa aranjati ciocul pasarii voastre de unul singur, apelati la un veterinar pentru o consultatie care va decide daca e nevoie sau nu de o interventie.
Aceste articole sunt luate si traduse de mine dupa site-ul www.cockatiels.org
Ultima modificare de jmxx (2007-03-24 13:13:11)
Deconectat
#7 2007-03-24 02:13:43
- nippy
- Membru
- Din: Bucuresti
- Data înregistrării: 2006-10-30
- Mesaje: 663
Re: Despre Nimfe
Ohoooo... ce papagal cu personalitate ai bre jmxx ... sa-ti traiasca.
Ultima modificare de (1970-01-01 02:00:00)
Deconectat
#8 2007-03-24 11:59:19
- jmxx
- Membru
- Data înregistrării: 2007-03-23
- Mesaje: 5
Re: Despre Nimfe
Ohoooo... ce papagal cu personalitate ai bre jmxx
... sa-ti traiasca.
Multumesc nippy.
Am sa editez postul cu articole si am sa mai adaug unul.
Ultima modificare de (1970-01-01 02:00:00)
Deconectat
#10 2007-03-24 20:08:28
Re: Despre Nimfe
Si eu as putea fi in stare sa traduc articole din engleza in romana, dar nu si invers... si sincer mi-ar prinde bine ca articolul meu sa fie si in engleza .
Jmxx, e demn de apreciat efortul tau de a traduce aceste articole... apreciez gestul tau . Si mersi si pentru link... site-ul pare al unei organizatii in toata regula... Trebuie sa ma interesez cum pot deveni membru
.
O sa citesc ceva mai incolo ce ai scris si poate o sa adaug ci ceva comentarii. Iti recomand ca sectiuni separate sa le pui in mesaje separate... altfel e mai usor de citit si ne putem da seama cand a aparut ceva nou in acest topic.
Ultima modificare de (1970-01-01 02:00:00)
Pana la urma nu e chiar asa grav daca vorbesti cu dulapul. Mai rau e cand si dulapul vorbeste cu tine.
Deconectat