Nu ești autentificat.

#1 2012-01-22 03:36:04

Marcel
Owner
Din: Cluj-Napoca
Data înregistrării: 2005-01-28
Website

Ventilator (cooler) de carcasă

La sfârşitul lui septembrie 2011 m-am gândit să îmi fac (virgulă) calculatorul mai silenţios. Suna ca o rachetă şi câteodată zici că era ceva vecini nervos ce bătea în ţeavă... adică un sunet din acela, un cârăit ce indică un ventilator descentrat.

Am tot uns ventilatoarele, le-am deprăfuit, dar degeaba. Calculatorul meu absoarbe mult praf şi, atunci, avea nişte ventilatoare mici care se roteau cu peste 3000 de rotaţii pe minut. Zgomot serios.

M-am decis că trebuie să schimb nişte chestii:
1. Ventilatorul de carcasă
2. Coolerul/ventilatorul procesorului
3. Sursa sau ventilatorul din ea.
4. (opţional) Placa video, eventual una cu răcire pasivă
5. (opţional de opţional) Carcasa cu una special construită pentru a reduce din zgomot.

Paşii 1 şi 2 i-am realizat deja. La 3, cu sursa, hmm, aş prefera să mai aştept.

Am schimbat ventilatorul de carcasă de 92 mm în diametru şi vreo 3000+ de rotaţii cu unul de 120 mm în diametru şi vreo 1000 rpm. Şi am ales un NitroX (ceva firmă, cică nemţească, deci cică ar fi calitate de calitate, numa noah, nu cred). Este foarte silenţios, iar sistemul de prindere e cu nişte chestii mici din silicon. Nu ştiu cât ajută sistemul de prindere, dar ar reduce cât de cât din vibraţii.

IMG_2224.jpg

IMG_2230.jpg

IMG_2233.jpg

Vechiul şi noul ventilator
IMG_2234.jpg

Ventilatorul nou-nouţ montat în calculatorul prăfuit.
IMG_2236.jpg

IMG_2237.jpg

Acolo la Fans se pot vedea rotaţiile celor două ventilatoare vechi. Cel de carcasă este SYSFAN şi avea în jur de 3125 RPM.
inaintedemontarecooler120mm.png

După montare ventilator nou, SYSFAN arată aproximativ 1035 RPM.
dupamontarecoolercarcasa.png

Data viitoare... despre noul CPU cooler.

Pana la urma nu e chiar asa grav daca vorbesti cu dulapul. Mai rau e cand si dulapul vorbeste cu tine.

Deconectat

#2 2012-11-04 17:31:22

geangu
Membru
Data înregistrării: 2012-11-04

Re: Ventilator (cooler) de carcasă

In legatura cu un cooler pentru laptop. Ce imi recomandati? Se incinge cam tare laptop-ul meu si daca tot dau un ban, vreau sa nu regret.

Deconectat

Subsol forum